For å få sykepenger må du helt generelt være en reell arbeidstaker i Norge. Du må ha jobb i Norge og være i rett alder. Men dette er litt mer sammensatt. Nedenfor forklarer vi de viktigste trekkene ved denne delen av vilkårene, eller som NAV sier, kravene, for å få sykepenger.
Du må ha tilknytning til Norge for å få sykepenger
Det første vilkåret for alle folketrygdytelser er alltid at du må være medlem i Folketrygden. Folketrygden er som et forsikringsselskap; hvis du ikke har en forsikring så får du heller ikke erstatning når noe skjer.
Helt generelt er alle som bor i Norge eller som er i Norge for å jobbe medlemmer av folketrygden. De er såkalt pliktige medlemmer, og kan ikke selv velge om de vil være omfattet av trygden eller ikke. De konkrete reglene står i folketrygdloven §§ 2-1 og 2-2. I tillegg kan man være frivillig medlem hvis man ikke er omfattet av reglene om pliktig medlemskap, for eksempel hvis man jobber en periode i utlandet.
I tillegg til å være medlem av folketrygden må du oppholde deg i Norge. Du må altså være fysisk i Norge for å få sykepenger. Men, dette er sammensatt, og det er viktige unntak. Det viktigste unntaket er EØS-reglene og noe som heter trygdeforordningen 883-2004, som veldig forenklet bestemmer at når det står «Norge» i folketrygdloven, så skal det leses som EØS. Man skal som hovedregel kunne reise rundt i EØS-området uten å miste rettighetene man har tjent opp i Norge.
Det betyr ikke at NAV uten videre må betale deg sykepenger hvis du er i utlandet, men da må det reelt sett være en annen grunn for vedtaket.
Arbeidslivstilknytning: arbeidstakere, frilansere, næringsdrivende og yrkesskade
For å få sykepenger må du være syk, fra arbeid. Hvis du ikke har noe arbeid å være syk fra, så får du ikke sykepenger.
Reglene er utformet sånn at du for det første må ha hatt en viss minsteinntekt. På det tidspunktet hvor du blir syk så må du være i et arbeidsforhold som har gitt eller som ville ha gitt deg en årlig inntekt på minst en halv ganger folketrygdens grunnbeløp (ofte kalt G). I 2021 tilsvarer dette en minste årslønn på ca 53.000 kroner.
Minsteinntekten må ha vært pensjonsgivende. Helt generelt betyr det at du må ha hatt inntekt fra arbeid. Hvorvidt du har jobbet for andre gjennom et ansettelsesforhold, vært frilanser eller selvstendig næringsdrivende betyr ikke noe med tanke på dette vilkåret. Dessuten er visse andre inntekter med på å gi pensjonsopptjening. Dette kan du se mer om i skatteloven § 12-2 og folketrygdloven § 3-15.
Det er verdt å merke seg at inntekt fra utleie, aksjer, Bitcoin og liknende ikke er med på å oppfylle kravet til minsteinntekt. Hvis du har inntekt fra slike kilder må du, for å få sykepenger, i tillegg ha inntekt som kommer fra et arbeidsforhold, frilanservirksomhet eller selvstendig næringsvirksomhet.
Det er ikke nødvendig å ha tjent disse pengene før du blir syk. Det holder at du på tidspunktet hvor du blir syk er i et arbeidsforhold hvor du ville ha tjent nok om du ikke var blitt syk.
Den siste delen av kravet om tilknytning til arbeidslivet er at du må ha vært i arbeid umiddelbart før du ble syk. I følge folketrygdloven § 8-2 må du ha vært i arbeid i minst fire uker før du ble syk, for å ha rett til sykepenger. Hvis du bytter jobb og blir syk før det har gått fire uker kan du ha rett på sykepenger hvis du samlet sett jobbet fire uker hos gammel og ny arbeidsgiver før du ble syk. Du kan fint ha hatt ferie i denne perioden. Opptjeningstiden på fire uker betyr bare at du må ha vært omfattet av et arbeidsforhold fire uker før du ble syk.
For frilansere og næringsdrivende er disse reglene litt annerledes. Med mindre disse også har vært arbeidstakere, så må de vente fire uker før de kan få sykepenger. Dette er et slags motstykke til opptjeningstiden for arbeidstakere.
Hvis man blir skadet i forbindelse med jobben og blir omfattet av reglene om yrkesskade, så gjelder ikke reglene om opptjeningstid. Ved yrkesskade kan man altså få sykepenger hvis man blir skadet allerede første dag på jobb. Reglene om dette står i folketrygdloven § 13-6 og i § 8-55 bokstav a.
Det er aldersregler for å få sykepenger
Det står ikke i reglene om sykepenger hvor gammel man må være før man kan få sykepenger, men i de generelle reglene om folketrygden står det at man opptjener rett til pensjon fra og med året man fyller 13. Det er nok ganske sjelden at 12 år gamle barn i Norge tjener mer enn 53.000 i året ved å jobbe, men hvis de gjør det i det året de fyller 13, og blir syke, så er de gamle nok. Dette kan blant annet utledes av folketrygdloven § 3-15 tredje ledd.
Den øvre grensen for å få sykepenger er 70 år. Det gjelder egne regler fra man er 67 til man blir 70.