For å få arbeidsavklaringspenger må du være tilknyttet trygden, bo i Norge, ha nedsatt arbeidsevne på grunn av sykdom, skade eller lyte, og så må det være nødvendig å finne ut om du kan få bedret arbeidsevnen.
Det er mange krav å forholde seg til. For å sikre at du får det du har rett på kan det være lurt å ha kontroll på hvilke som gjelder i din situasjon. Du kan lese mer om arbeidsavklaringspenger her. Ønsker du å vite mer så kontakt oss gjerne, våre erfarne advokater hjelper deg med saken din!
De viktigste vilkårene for arbeidsavklaringspenger
Alle folketrygdytelser har regler om at du må være medlem i Folketrygden før du kan få rettigheter etter loven. I tillegg må man ha tilknytning til Norge, typisk opphold i Norge. I tillegg er det tre spesielle vilkår i folketrygdlovens kapittel 11 som må være oppfylte for å få innvilget AAP.
Folketrygdloven §11-5 og §11-23 – Du må ha nedsatt arbeidsevne
Du må ha nedsatt arbeidsevne med minst halvparten for å få innvilget AAP. Full arbeidsevne er definert i loven som evnen til å jobbe 37,5 timer i uken, så hvis du maksimalt klarer å jobbe 18,75 timer i uken, så er arbeidsevnen nedsatt i tilstrekkelig grad. Se folketrygdloven § 11-5 første ledd og § 11-23 tredjeledd for grundigere beskrivelser.
Arbeidsevnen må være redusert pga sykdom, skade eller lyte
Arbeidsevnereduksjonen må i hovedsak skyldes sykdom, skade eller lyte. Lyte er en litt gammelmodig måte å si «ervervet eller medfødt funksjonssvikt» på. Et annet samlebegrep for «sykdom, skade eller lyte» som fungerer like bra, er «medisinsk tilstand». Sykdom og skade-begrepene gir seg selv, og omfatter både fysisk og psykisk sykdom og skade. Dette vilkåret er et såkalt årsakssammenhengsvilkår, som krever at det er en sammenheng mellom det medisinske forholdet og reduksjonen av arbeidsevne. Se folketrygdloven § 11-5 andre ledd.
Du kan lese mer om sykdomsbegrepet i artikkelen om sykepenger. Lovene er bittelitt ulike, men sykdomsbegrepet er nemlig det samme enten det gjelder AAP, sykepenger eller uføretrygd.
Nødvendig å finne ut om arbeidsevnen kan bedres
Selv om de to første vilkårene er oppfylte, så har man ikke rett til AAP av den grunn alene. Det som virkelig avgjør om man skal ha arbeidsavklaringspenger eller ikke, er om det er behov for å finne ut hvor omfattende arbeidsevnereduksjonen er over tid. Hvis NAV er usikre på om du kan komme tilbake til arbeidslivet, så skal de «avklare» omfanget og varigheten av arbeidsevnereduksjonen ved å bidra til at du kommer i behandling og får egnede arbeidsrettede tiltak. Så lenge det ikke går an å konkludere relativt sikkert har man rett på AAP, se § 11-6 første ledd.
Veien videre fra AAP
Når NAV har konkludert med hensyn til veien videre for deg, og de har konkludert med at du er varig ufør, så skal AAP-saken avsluttes. Men du kan likevel få AAP inntil 8 måneder i påvente av at uføresaken blir ferdigbehandlet. På samme måte kan du beholde AAP i 6 måneder etter at NAV har konkludert med at du kan søke jobber.
Hvis NAV avslutter saken din uten å ha konkludert ordentlig, eller de ikke vil gi deg AAP i utgangspunktet, så bør du snakke med oss. Vi kan raskt vurdere hva du bør foreta deg videre.