Beregning av AAP
Beregningen av arbeidsavklaringspengene tar utgangspunkt i inntekten i året før man fikk nedsatt arbeidsevnen hvis det gir mest. Alternativt kan man ta snittet av de tre siste årene hvis det gir mer utbetaling. Inntekt over 6 ganger folketrygdens grunnbeløp teller ikke med i beregningen av AAP. Alle har rett på en minsteytelse på 2 ganger folketrygdens grunnbeløp, bortsett fra når man er under 25 år. Den som er under 25 år har en minsteytelse på 1,33 ganger folketrygdens grunnbeløp. Minsteytelser er aktuelle når man ikke gjennom arbeid har opparbeidet rett til høyere ytelse.
Beregningsreglene er utformet slik at det lovgiver mener er høy inntekt ikke skal telle med, samt at alle skal få et visst minimum uavhengig av hva de har tjent tidligere. Dette er bevisst, og er ment å tilskynde sosial utjevning gjennom trygdens beregningsregler.
Den som mottar AAP må sende meldekort annenhver uke, hvor man fører tiden man er eller kunne ha vært i arbeid på meldekortet.
Føring av meldekortet
Arbeid som man får lønn for skal føres på meldekortet. Det samme gjelder når man får lønn fra arbeidsgiver for å stå til disposisjon for arbeidsgiveren, selv om man ikke nødvendigvis jobber. Etterslepsinntekter, bonuser, feriepenger og liknende skal ikke føres på meldekortene, for dette er inntekter man har opparbeidet gjennom tidligere arbeid. Så lenge man fører arbeid på meldekortet når det utføres, skal man ikke behøve å bry seg om når pengene utbetales.
Arbeid man ikke får lønn for skal i utgangspunktet bare føres på meldekortet dersom man vanligvis kunne fått lønn for arbeidet. Hvis man for eksempel jobber i virksomheten til ektefellen må man føre arbeidet på meldekortet, selv om man ikke får lønn fra ektefellen. Tilsvarende, hvis man får lønn fra ektefellen uten å utføre arbeid, må man føre meldekortet tilsvarende tiden man er lønnet for. Men dugnader, vennetjenester, frivillig innsats og annet som man normalt ikke får noe økonomisk vederlag for, eller som man bare får en helt symbolsk takknemlighet for, skal ikke føres på meldekortene.
Kapitalinntekter
I noen tilfeller får man inntekt fra kapital / formue. Hvorvidt disse inntektene får betydning for meldekortene, er et spørsmål om hva realiteten bak inntekten egentlig er. Hvis inntekten stammer fra rent passiv avkastning, for eksempel inntekt fra utleie, inntekt fra en aksjepost, overskuddet i et selskap man eier, eller liknende, så skal ikke inntekten føre til reduksjon i AAP. Men til mer innsats man gjør for å vedlikeholde inntekten, til større er sjansen for at man i meldekortet må føre timene man bruker på vedlikeholdet. Hvis man for eksempel bruker mye tid på å kjøpe og selge aksjer, kan man neppe skjule seg bak at inntektene er kapitalinntekter og dermed unnlate å føre tiden man har brukt på handlingen.
Kan du ta ferie fra AAP?
Mange forstår ordet «ferie» som at man ikke behøver å gå på jobb. Den som mottar full AAP er for syk til å være i jobb, og har dermed ikke en jobb å ha ferie fra. Da skal man som hovedregel ha full AAP. Dette gjelder også om man velger å ligge på stranda, gå på ski, være på hytta eller ta en handletur til Sverige eller Danmark. Så lenge man gjør det NAV ber om, eller som er avtalt i aktivitetsplanen (som å være i tiltak) skal man som hovedregel ha full AAP.
Noen er i deltidsarbeid og får derfor redusert AAP. Hvis man må ta fri fra deltidsarbeidet på grunn av pålagt ferieavvikling, så har man ikke lenger en jobb som gir inntekt i ferieperioden. Konsekvensen av det er at man ikke har jobb som skal føres på meldekortet, og man får full AAP selv om man har ferie. Det virker kanskje ikke så opplagt, men slik er reglene; du kan altså både ha ferie og få mer utbetalt i AAP.
NAV legger normalt ikke tiltak og andre aktiviteter i ferieperioden, altså i påsken, juli og slutten av desember. Tiltaksarrangørene vil også gjerne ha fri, så man får ofte ikke oppfølging fra NAV i denne perioden.
Hvis du trenger fri fra NAV for å ha ferie fra NAV, så bør du avklare med NAV om de har noe å tilby i perioden du ønsker fri. Hvis de ikke har noe å tilby deg vil de ofte godta at du får være i fred fra NAV uten at du må føre fravær på meldekortet.
Må du føre feriepenger må meldekortet?
Utbetaling av feriepenger har ingen betydning for AAP. Feriepenger er en såkalt etterslepsinntekt som du tjente da du jobbet året før. Feriepenger skal ikke føres på meldekortet.
Får man feriepenger fra AAP?
Du får ikke rett på feriepenger fra AAP.
Utenlandsreise med AAP?
Hvis du vil reise til utlandet, utover en rask handletur, bør du avklare det med NAV. Du har i utgangspunktet full rett til å beholde AAP hvis du reiser i EØS-området, noe den såkalte trygdeskandalen har satt dobbelt strek under. Men her er det mange som gjør feil, blant annet at de misforstår hvilke land som er omfattet av EØS-reglene. Uavhengig av om du skal til EØS eller utenfor EØS, så kan du ved søknad få godkjent 4 uker uten tap av AAP.
Alle spørsmål om ferie bør du avklare direkte med NAV før du reiser. Husk å gjøre dette skriftlig via Ditt NAV. Ikke ta denne type spørsmål muntlig over telefon med NAV. Uenighet om hva som er sagt i samtaler med NAV er et tema i nesten alle klagesaker vi har, så få svarene svart på hvitt.