Har du behov for advokat til en NAV-sak som gjelder AAP? Vi hjelper deg!
Hvis du har problemer med NAV i en AAP-sak bør du snakke med en flink advokat hos oss. Vi har flere erfarne trygdeadvokater som står klar til å svare på spørsmål og til å vurdere om du kan komme noen vei ved å klage på NAV i en AAP-sak. Det gjelder spesielt hvis:
- du har fått avslag etter å ha søkt om arbeidsavklaringspenger (AAP)
- NAV har stanset utbetalingen av AAP
- arbeidsavklaringspengene ikke er blitt forlenget
- NAV ikke vil gi deg verken uføretrygd eller AAP, etter at de har sagt at du er varig ufør
- du lurer på om du får for lite i AAP
Hva er arbeidsavklaringspenger (AAP) og hvem har rett på det?
For syk til å jobbe fullt
Arbeidsavklaringspenger (AAP) er en økonomisk støtteordning fra NAV. Du har i utgangspunktet rett på AAP dersom du ikke klarer å jobbe minst en halv stilling (18,75 timer i uken) på grunn av medisinske forhold og det er uklart om du vil kunne bli bedre.
Når du har rett på AAP skal NAV finne ut om du kan bli bedre, eller om du har en varig uførhet. Det gjør de ved å lage en aktivitetsplan hvor medisinsk behandling og arbeidsrettede tiltak inngår. Dine to viktigste plikter som AAP-mottaker er å delta i utformingen og gjennomføringen av aktivitetsplanen.
Hvor lenge kan du få arbeidsavklaringspenger?
Når du først kommer inn på AAP-ordningen får du beholde AAP så lenge som det er nødvendig for NAV å komme til en konklusjon, med visse viktige begrensninger. Hovedregelen er at man bare kan motta AAP i tre år. Det finnes imidlertid mulighet for å få forlenget stønadsperioden i ytterligere to år. Dette gjelder hvis man er nær ved å komme i arbeid eller deltar i et opplæringstiltak, typisk at man går på kurs eller skole.
Må du opptjene rett på AAP?
Du trenger ikke opptjene rett til arbeidsavklaringspenger med arbeid. Du kan komme rett fra sosialstønad eller selvforsørgelse og så få AAP dersom arbeidsevnen er nedsatt pga sykdom og det er uklart hvor omfattende og varig arbeidsevnereduksjonen er. AAP er på denne måten en slags blanding av sosialstønad og dagpenger, sykepenger og uføretrygd.
Hvis du har vært i arbeid, men falt ut av arbeidslivet på grunn av sykdom, er det viktig at NAV setter det såkalte beregningstidspunktet til tidspunktet hvor du ble syk. Hvis du for eksempel falt ut av arbeidslivet i 2017, men NAV mener at det først var i 2019 at du ble syk, så kan arbeidsavklaringspengene bli beregnet med for få penger. Denne type problemer bør du ta opp med oss, så skal vi se på saken.
Har du en AAP-sak? Kontakt våre advokater for en uforpliktende samtale!
Du skal som hovedregel ha AAP helt til NAV konkluderer endelig med om du kan jobbe eller skal ha uføretrygd. Hvis AAP-saken avsluttes uten verken jobb eller uføretrygd må du kontakte oss. Det er gratis og uforpliktende å ringe eller skrive til oss for å få en kvalifisert second opinion. Vi forteller deg alltid hva det vil koste om vi skal hjelpe deg, og vi gjør ikke noe som koster deg penger før du har signert oppdragsavtalen.
Reglene om arbeidsavklaringspenger står hovedsakelig i Folketrygdloven kapittel 11, AAP-forskriften og koronaforskriften.