En av fire blir uvenner ved arveoppgjør
Arveoppgjør kan fort bli problematiske og skape konflikter innad i familien. Det sies av en fjerdedel av alle arveoppgjør ender med uvennskap. Det er kanskje ikke så rart i og med at slike diskusjoner raskt blir personlige og det er mye følelser innblandet. Derfor blir du fort stående i arvetvister. Men det trenger ikke å ende sånn!
Unngå konflikter under arveoppgjøret
Det er flere ting du kan gjøre for å forebygge de store konfliktene i arveoppgjøret. Å involvere en advokat i prosessen gir deg større sikkerhet for at utfordringer blir løst best mulig for de gjenlevende. Du kan blant annet:
- Fordele arven mens man fortsatt lever
- Få advokathjelp til å skrive testamente
- Lage en grundig ektepakt i forkant som også legger føringer for arveoppgjøret – En advokat vil hjelpe deg med å utforme den korrekt
- Utpeke en advokat til testamentsfullbyrder
- Velg en advokat som skiftefullmektig
- Kreve offentlig skifte slik at saken blir tatt med offentlige instanser
Vi bistår deg!
Våre advokater innen arverett har lang erfaring med å bistå familier i arveoppgjøret. Vi går grundig til verks for å finne best mulige løsninger for dere, samtidig som vi ivaretar dere i prosessen. Det menneskelige aspektet i arveoppgjøret er utrolig viktig, og det tar vi hensyn til. Med vår hjelp kan du senke konfliktnivået, og fokusere på det som virkelig teller.
Kontakt oss her hvis du lurer på noe knyttet til arveoppgjøret, eller ønsker bistand i prosessen. Vi hjelper deg gjerne!
Gi bort arven mens du lever
Det blir ikke konflikt om arv hvis det ikke er noen arv å fordele. Det er en av motivasjonene til at man gir store forskudd på arv mens arvelateren fremdeles lever. I tillegg er det mange næringsdrivende som velger å gjennomføre et generasjonsskifte mens de fremdeles lever, slik at arveløsningen på mange måter er gitt i god tid før man er død.
Les mer om arveforskudd og generasjonsskifte her.
Våre advokater har lang erfaring med å håndtere generasjonsskifte og arveforskudd, så ring oss i dag for en uforpliktende samtale om hvordan vi kan hjelpe deg!
Testament
Et godt testament kan løse mange viktige spørsmål, og på den måten forebygge konflikt. Men det kan være uforholdsmessig krevende å opprette et testament.
En ting er formkravene, som kan oppfattes som vanskelige i seg selv, men det finnes nok av maler og løsninger på internett. Enkelte fallgruver er det likevel, hvor man tilsynelatende har fulgt formkravene, men likevel ikke gjort det rett.
En annen ting som ofte er mye mer utfordrende i praksis, er å klare å navigere godt i måten arveloven og ekteskapsloven virker sammen. Særlig når man har barn fra tidligere forhold.
Poenget med å opprette et testament er å kunne skreddersy en annen løsning enn den som uansett følger av loven. Hvis du gjør dette feil vil du sitte igjen med løsningen du ikke ønsket. Bruk derfor en advokat – det er en billig forsikring for at løsningen blir som du vil!
Legg føring for arven gjennom ektepakt
I ekteskap og visse samboerskap skal man dele den felles formuen likt når man går hver til sitt. Det samme gjelder når man dør. Samtidig er det gitt en rekke bestemmelser om at det man hadde med seg inn i ekteskapet eller senere har fått gjennom arv eller gave, skal holdes utenfor. I tillegg kommer spørsmålene om «mine barn og dine barn». Arveloven er ikke laget for å kunne håndtere alle disse alternative situasjonene godt, så vanligvis bruker man en ektepakt eller samboeravtale for å sikre riktig løsning når den ene dør.
Les mer om hva en ektepakt innebærer her.
Våre advokater har lang erfaring med å se arv og ekteskapsloven i sammenheng, og kan bistå deg godt med å skreddersy formuesforholdet ditt.
Skiftefullmektig gir både sikkerhet og kontroll
Det vanligste i Norge er at arvingene overtar boet etter den som er død, til såkalt privat skifte. Det betyr, veldig forenklet, at arvingene i fellesskap overtar arven etter den som er død, gjør opp gjelden, og så deler det som er igjen etter arvelovens regler. Ved små dødsboer, særlig der hvor det ikke er fast eiendom med i bildet, byr dette sjelden på vansker. Man får ofte god hjelp ved å ringe til Tingretten og å spørre om råd.
Men til større boet er, til mer vanskelig blir det å holde oversikt over alt. Det er mange som synes at det er tungt å ordne alle de praktiske tingene med et skifte. Man må ofte bruke mye tid på å sette seg inn i reglene, spørre om hjelp, ta telefoner og så videre.
Dessuten er ofte den praktiske jobben med selve arveoppgjøret en belastning på familien. Man må diskutere ting som oppleves som tungt, og det er en del kilder til misnøye og mistro.
Derfor bør du overlate jobben til en fagmann – så sparer du både deg selv og familien din for belastningen av å måtte gjøre denne jobben selv.
Våre advokater har lang erfaring som skiftefullmektiger, og du kan være sikker på at vi gjennomfører skiftet korrekt hvis du bruker oss.
Offentlig skifte gir mindre kontroll
En del dødsboskifter gjennomføres ved såkalt offentlig skifte. Da er det domstolen som oppnevner en advokat til å skifte boet. Det er ganske likt et privat skifte med skiftefullmektig. Fordelen er at prosessen løsrives helt fra arvingene, men ulempen er at det er lite involvering av arvingene.
Det ender ofte opp med å koste like mye som om man bruker en skiftefullmektig.
Ved å velge et privat skifte med en advokat som skiftefullmektig får du samme grad av trygghet som ved et offentlig skifte, men du er gjerne mer involvert i prosessen, og advokaten er gjerne mer interessert i å finne tilpassede løsninger som arvingene er enige om.
Vi kan hjelpe deg med skifte av dødsbo. Finn ut mer om hvordan vi bistår deg i dødsboskiftet her.
Testamentsfullbyrder hindrer svik
Når du oppretter et testament kan du ofte skreddersy løsningen du ønsker ved et fremtidig arveoppgjør, og du kan bestemme hvem som skal gjennomføre testamentet ditt.
Det er viktig å være klar over at arvingene ved et privat skifte kan lage alternative løsninger. Det er ingen som tvinger igjennom verken din vilje eller lovens løsning med mindre en av arvingene krever det. Det gjør at det ved enkelte arveoppgjør, gjennom at det legges press, skapes andre løsninger enn den lovlige.
Ved å utpeke en testamentsfullbyrder får du en advokat du stoler på til å gjøre jobben med å gjennomføre din vilje.
Arveforskudd, generasjonsskifte med mer
Alt du gir bort nå, mens du lever, kan ikke arves når du dør. Dermed blir det mindre usikkerhet og mindre å være uenig om. Les mer om dette på vår side om dette temaet.
Våre advokater har lang erfaring med å skreddersy løsninger som gir det resultatet du ønsker, og vi står klar til å ta en uforpliktende samtale med deg om hvilke muligheter du har.
Omstøte gaver, tapping av uskiftebo med mer
Hva kan man gjøre med et uskiftebo?
Den som sitter i uskiftet bo skal i utgangspunktet rå over uskifteboet som om han eller hun var eier. Dette inkluderer å bruke av uskifteboet, og i ytterste konsekvens også å bruke det opp. Men det er noen grenser. Hvis man går tilstrekkelig langt over disse grensene kan uskifteboet kreves skiftet, og gaver og andre disposisjoner kan omstøtes (dvs gjøres om med rettens hjelp).
Klanderverdig forvaltning er ikke greit
På den ene siden kan man trekke en grense mot det som er klanderverdig forvaltning av uskifteboet. Eksempler er forringelse som følge av manglende vedlikehold, gambling, ren sløsing for å ramme arvingene, og liknende. Her må det være et visst omfang og alvor, slik at man går et stykke ut over det som arvingene må kunne regne med. Ethvert irritasjonsmoment kan selvfølgelig ikke føre til at retten til å sitte i uskifte faller vekk. Hvor grensen går følger av rettspraksis, spesielt hva Høyesterett har sagt i en rekke dommer.
Loven har enkelte direkte forbud
På den andre siden må man trekke en grense mot det som direkte følger av loven. Loven bestemmer følgende:
- Retten til å sitte i uskifte faller bort hvis den lengstlevende gifter seg, er samboer i minst to år eller får barn med en samboer (altså når man har vært samboer i kortere enn to år)
- Den som sitter i uskifte kan ikke uten tillatelse fra arvingene gi gaver som er forholdsvis store, sett opp mot størrelsen av hele uskifteboet. Dette gjelder også gavesalg. Gjør han det kan gaven kreves omstøtt.
Testamenter kan inneholde regler om uskiftebo
I den grad retten til uskifte reguleres i et testament kan det være gitt begrensninger i testamentet som også må respekteres.
Hvorfor bruke advokat i saker om uskiftebo?
De gangene det oppstår konflikt i forbindelse med et uskiftebo er det ofte sterke følelser med i bildet. Den lengstlevende mener å ha rett til å gjøre som hun eller han vil. Vedkommende har gjerne mange grunner for å bruke av uskifteboet på en bestemt måte. Tilsvarende har arvingene etter førstavdøde like sterke meninger om retten til å få arv. I noen tilfeller kan det også ha oppstått splittelse mellom lengstlevende og arvingene etter den som er død.
Våre advokater er erfarne både på arveretten og på de menneskelige sidene av dette. Vi fokuserer både på å gi deg løsningen du ønsker, men også på å dempe konfliktnivået. Ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale om hvordan vi kan hjelpe deg. Ønsker du å se bredden av kompetansen vår innen arverett, så finner du våre kompetanseområder innen arv her.