Hva er fremtidsfullmakt?
- Hva skjer med huset mitt hvis jeg blir dement og kommer på sykehjem?
- Hvem betaler regningene mine hvis jeg blir syk og ikke lenger klarer å ivareta egne interesser?
- Kan jeg alt nå bestemme at datteren min skal overta bilen hvis jeg kommer på sykehjem?
En fremtidsfullmakt er en fullmakt som bare gjelder hvis du blir så syk at du ikke klarer å ivareta egne interesser. Dette er spesielt aktuelt for degenerative tilstander som demens og hjerneslag, og ved ulykker i yngre alder.
Ønsker du hjelp med å opprette fremtidsfullmakt, bistår våre advokater deg gjerne!
Hvorfor fremtidsfullmakt?
En fremtidsfullmakt gir noen du stoler på anledning til å opptre på dine vegne, for eksempel ovenfor banken eller i andre bestemte sammenhenger. Og fordi vi blir stadig eldre er det også blitt stadig mer vanlig å opprette fremtidsfullmakt.
Våre advokater bistår deg med fremtidsfullmakt
Våre advokater har lang erfaring og kan fagfeltet. Vi oppretter fremtidsfullmakter som er i tråd med dine ønsker og som er gyldig i henhold til gjeldende regelverk. Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale!
Hvem bør du gi fremtidsfullmakten til?
Det er viktig at du stoler på den som får fullmakten. Mange velger å gi fremtidsfullmakten til ektefellen eller barn. Du kan også gi fremtidsfullmakten til en god venn du har tillit til. Velg en som du vet ønsker deg vel.
Til yngre du er til mer bør du tenke på antallet personer du utpeker i fullmakten. Hvis du for eksempel er barnløs, men har flere søsken, kan du oppgi søsknene som fullmektiger i tur og orden.
Fordeler med en fremtidsfullmakt
En fremtidsfullmakt er et alternativ til at fylkesmannen oppretter verge for deg. En fordel med en fremtidsfullmakt er at du kan bestemme hva som skal skje med eiendelene dine etter at du er blitt syk. Det er for eksempel vanlig å bestemme at fullmektigen selger boligen din hvis du kommer på sykehjem. Du kan også bestemme hva som skal skje med pengene dine. Du kan på forhånd gi bestemmelser om at det skal gis pengegaver, for eksempel etter salg av boligen din.
Koblingen til testament og ektepakt
Som vi forklarer på siden om hovedtrekkene ved arveloven kan du bare bestemme over såkalte livsdisposisjoner i fullmakten. Hvis det du bestemmer får virkning når du dør, må du også ha et testament. Loven er som nevnt laget med tanke på den tradisjonelle kjernefamilien, så det er vanlig også å lage en ektepakt for å skreddersy løsningen mest mulig.
Derfor er det vanlig at fremtidsfullmakt, testament og noen ganger også ektepakt må opprettes samtidig. I slike tilfeller er jussen sammensatt og komplisert, men en advokat er både fagperson og ansvarsforsikret. Du kan altså være helt trygg på at du får løsningen du ønsker.
Vi bistår deg ved opprettelse av fremtidsfullmakt
Vi anbefaler sterkt at du benytter deg av en advokat når du skal opprette fremtidsfullmakt. Våre advokater kan fagfeltet og tar seg god tid til å lytte til dine ønsker og behov. Vi vil passe på at fullmakten blir gyldig – det vil si at den er utformet på en måte som både er i tråd med dine ønsker og de formkrav som gjelder for slike fullmakter.
Før du signerer, gjennomgår vi fullmakten grundig, slik at vi er sikre på at fullmakten virker som du ønsker. Når du signerer fullmakten hos oss er det to advokater som bevitner det. Mange av våre klienter oppretter fremtidsfullmakt samtidig som de oppretter testament eller andre juridiske dokumenter. Vi kan i de fleste tilfeller tilby en gunstig fastpris.
Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende samtale.